Ανοδο παρουσίασε η αγορά των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης (Access Control) και των τερματικών ωρομέτρησης (Time Attendance) στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Παρουσιάσεις σχετικών συστημάτων, γίνονται τόσο σε έντυπα εξειδικευμένου περιεχομένου, όσο και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Xρησιμοποιoύνται σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, super markets, ξενοδοχεία, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, γυμναστήρια και κάθε είδους επιχείρηση που έχει την ανάγκη καταγραφής εισόδου - εξόδου εργαζομένων και πελατών.
Πως λειτουργούν!
Στην πιο απλή τους μορφή αυτά τα συστήματα αποτελούνται από : έναν καρταναγνώστη, κάρτες, μπουτόν εισόδου - εξόδου και φυσικά το κατάλληλο λογισμικό.
Σύνδεση on-line και off-line?!
- On-line διαχείριση και απεικόνιση των κινήσεων, από όπου και αν βρίσκεστε, απλά με σύνδεση στο internet! Όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία ελέγχου πρόσβασης ή χρονοπαρουσίας, συλλέγονται από τα τερματικά, αποστέλλονται στον κεντρικό εξυπηρετητή σε πραγματικό χρόνο (on-time), ενώ παράλληλα αποθηκεύονται και τοπικά στο κάθε τερματικό. Κατόπιν προσπελαύνονται από τους σταθμούς εργασίας, ανάλογα με τα δικαιώματα που έχουν ορισθεί από τον διαχειριστή του συστήματος. Τα στοιχεία που καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά ρολόγια παρουσίας (τερματικά ωρομέτρησης) ανά πάσα στιγμή από κατάλληλο λογισμικό και χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία να εξαχθούν οι αναλυτικές αναφορές.
- Στην off-line σύνδεση, τα δεδομένα αποστέλλονται περιοδικά (delayed) στον κεντρικό εξυπηρετητή ή συλλέγονται με έναν από τους διαθέσιμους τρόπους (usb sticκ, email, κ.α) και ακολουθείται η ίδια διαδικασία για την αποθήκευση και την συλλογή των δεδομένων.
Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης και ωρομέτρησης, ουσιαστικά χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους (κωδικό, κάρτες, βιομετρικά στοιχεία, συνδυασμένη χρήση) για την ταυτοποίηση του προσώπου και την καταγραφή της κίνησης.